Bemutatkozás

Mitől izgalmas a street food?

A táplálkozás a legalapvetőbb emberi igény, a táplálék megszerzése pedig ugyan úgy egy ösztönök által vezérelt belső motiváció, mint az állatok esetében. Mégsem tekinthetünk rá csupán fizikai szükségletként, hiszen már az őskorban is jóval többet jelentett ennél. A vadászat, a gyűjtögetés, majd a főzés művészete teret engedett a rivalizálásnak, alkalmat nyújtott egymás elismeréséhez, valamint a szociális aktusoknak. Gondoljunk csak bele, hogy a legtöbb ünnepünk fő attrakciója mindig valamilyen étel, annak közös elfogyasztása, szakmai szinten pedig egyre népszerűbbé válnak a különböző megmérettetések, díjak, de említhetnénk akár az USA-ban hódító evőversenyeket is, a maguk egzisztencia építő súlyukkal.


Persze a gasztronómiai hagyományok csak úgy, mint az ünnepek, területenként eltérőek. A föld mindenhol megtermi azt, amire az ott élő embereknek szüksége van, mindenhol mást-mást. Emiatt nem találkozhatunk ugyan azzal az étlappal egy tengerparti vendéglőben, mint egy hegyvidéki fogadóban. Viszont pont ettől válnak egzotikussá a tradicionális ételektől eltérő fogások, például egy magyar ember számára az amerikai konyha. De nem csak az alapanyagok adják a különbséget, az eljárások is. Amíg nálunk a nyereg alatt puhított hús számít hungarikumnak, addig az amerikaiak a magas hőfokon kérgesítést, illetve a kéreg alatti hús belső párától történő puhulására büszkék.


Városi legendák a hamburgerről

Annyi mítosz kering a hamburger elnevezés születéséről, hogy lehetetlen lenne megmondani, melyik a leghitelesebb. A legnépszerűbb minden esetre az az elmélet, mely szerint a hamburgerre keresztelt szendvicset Amerikában találták ki: beledobáltak mindent a zsemlébe, félig átsült hússal. Az új világban nem éltek szarvasmarhák, zsidó telepesek kezdtek bele a tenyésztésbe a 19. században, viszont így is importra szorultak az ott élők. A szállítmány Hamburg kikötőjéből futott ki, ezért hamar elterjedt a szleng az amerikaik között, hogy „megjött a hamburger”. Bár az idő során sok módozata született, a jó hamburger alapelve nem változott. Egy ősi kínai tanítás szerint minden étkezésnek tartalmaznia kell az összes létező ízt, nos, a jó hamburger is pont ilyen.


Nem kell Amerikáig menned

A Fald Fel Amerikát amerikai étteremlánc családi vállalkozásként indult Miskolcról. Az alapítóknak a népszerű televíziós sorozat, a Man vs. Food (magyarul Fald fel Amerikát) adta az ihletet a tengerentúli gyorséttermekhez hasonló étterem kialakításához. Egy olyan helyet álmodtak meg, ami ötvözi a gyorsétterem előnyeit a klasszikus á la carte éttermek színvonalával, minden összetevő - szószok, húspogácsa, feltétek - elő van készítve ahhoz, hogy a vendéget mihamarabb kiszolgálják, mégsem szorulnak mirelit alapanyagok használatára.


2014. február 14-én nyílt az első Fald Fel Amerikát étterem Miskolcon, ekkor kezdtek népszerűvé válni a kézműves hamburgerek Magyarországon, amihez az új miskolci hamburgerező is nagyban hozzájárult. Már az induláskor könyvelhető volt a siker, rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, sorban álltak az emberek az utcán, hogy bejuthassanak. Az újonnan nyílt helyre viszont nem csak a helyiek figyeltek fel, fantáziát látott benne számos más városból érkező befektető is, akik megkeresték a tulajdonost a Fald Fel Amerikát éttermek országos terjeszkedésének ötletével. Ma már Egerben és Dombóváron is várják vendégeiket a franchise rendszerben működő hamburgerezők. A franchise tulajdonosok célja a lehető legrövidebb időn belül a lehető legtöbb üzlet nyitása Magyarországon a Fald Fel Amerikát védett márkanév alatt, ami garantálja az egységes kínálatot, receptúrát és magas minőségi elvárásokat.


Az első étterem megnyitása óta sok minden változott, gomba módjára elszaporodtak a street food büfék, különösen a kézműves hamburgerezők. A Fald Fel Amerikát versenyelőnye azonban meg tudott maradni a mögötte álló csapat elhivatottságának és egyedi víziójának köszönhetően. Az alapítók állítják: "Azért vagyunk, hogy megtaláld az élvezet és a fájdalom határát az ízek és a mennyiség tekintetében. Sok olyan ételük van, amit egy háziasszony nem mer bevállalni." A vendégek továbbá a hatalmas mennyiségeket, gusztusos tálalást és a szinte már mértéktelen fűszerességet említik, amikor arról kérdezik őket, miért tartozik a Fald Fel Amerikát amerikai étterem a kedvenc helyeik közé.